Nieuws

Citrusschil Detailresult krijgt tweede leven

Wat door menig persoon als afval wordt gezien, is voor Peelpioneers goud. Uit de schillen van citrusvruchten halen zij namelijk waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Supermarktketens Dirk van den Broek en DekaMarkt dragen sinds vandaag hun schilletje bij.

Uit de citrusschillen haalt PeelPioneers etherische oliën die als ingrediënt voor bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen gebruikt worden en de citruspulp dient als hoogwaardige bijvoeding voor veehouderijen. Uit 100 kilo schillen kan er voldoende schoonmaakmiddel gemaakt worden om bijvoorbeeld 450m2 winkelvloer schoon te maken en van de pulp genieten 20 koeien van gezonde bijvoeding.

Proces
Projectleider duurzaamheid Elles Band legt uit: “Vandaag zijn de inzamelbakken geplaatst op het distributiecentrum in Velsen-Noord. Via de retourstroom sturen de filialen hun schillen terug naar het DC en hier haalt waste-to-productbedrijf Renewi de schillen op. Vervolgens zorgen zij dat het bij PeelPioneers in Son terecht komt. Leuk om te weten is dat een kist 15 kilo aan sinaasappels bevat en daar persen we 6,5 liter sap van. Er blijft dus 9,5 kilo aan schillen over. Prachtig dat zo de sinaasappel in zijn geheel wordt gebruikt en er niets verspild wordt.”